Een introvert/extravert huishouden, werkt dat?

Vorig jaar had ik een aha erlebnis toen ik dit las: lilith is een introverte moeder (en jij misschien ook). Aha, ik dus duidelijk ook! Bij lilith viel haar frank toen ze deze podcast van Susan Cain beluisterde, de mijne viel toen ik Liliths blog daarover las. Lilith (a.k.a. Kelly Deriemaeker) is namelijk introvert, en ik ook. Niks wereldschokkends, van mezelf wist ik dat al lang. Dat het ook zo’n invloed heeft op mijn ervaring van het moederschap, is wel een oogopener van jewelste.

Overprikkelde mama

fullsizeoutput_1a6cHoe vaak ik me geen slechte moeder voel als mijn blondjes wéér aan mijn rokken hangen, als ze wéér hun ‘mamamamamamamamaaaaaa’ serenade zingen, als ze mijn volle overgave verwachten bij de bouw van de 100e Duplotoren. Ik, die hou van lezen, mijneigendingdoen, mijn persoonlijke ruimte, eenzame toiletbezoekjes. Me-time, waar is den tijd! Hoe vaak ben ik niet overprikkeld na een dagje met de kindjes. Wat uiteraard niks verandert aan mijn extreem in overvloed aanwezig zijnde hoeveelheid aan moederliefde. Mama heeft alleen soms (of heel vaak) een momentje voor zichzelf nodig, lieverdjes.

Therapeute Lieve Van Weddingen schreef een boeiend artikel over introvert ouderschap, met enkele nuttige tips. Je leest het hier.

Introvert versus extravert

img_7603-1Misschien leg ik beter even kort uit wat dat nu juist is, introversie.
Introverten halen hun energie uit het innerlijke, ze reflecteren graag.  Ze houden van intieme conversaties, denken na voor ze iets zeggen en houden er ook van om dingen alleen te doen.

Het tegenovergestelde, extraversie, betekent dan weer dat je mondig bent, sociaal sterk, houdt van veel impulsen en je energie haalt uit interactie met andere mensen.

Opposites attract?

Sinds kort volg ik de podcast Werk&Leven van diezelfde Kelly en Anouck Meier. Daarin vraagt Kelly zich af hoe koppels, waarbij de ene introvert en de andere extravert is, dat doen. Haar man is namelijk ook introvert, dus ze kan zich niet voorstellen hoe zo’n tegenpolen het met mekaar volhouden.

Ok Kelly: u vraagt, wij draaien.
4F93A5A0-3C85-484A-A732-55341148B162

P is een sociaal dier. Hoe meer volk, hoe liever, dan leeft hij helemaal op. Hij houdt van een publiek en heeft het hart op de tong. Er komt veel uit zijn mond zonder dat hij daar eerst eens over heeft nagedacht. P is de golden retriever in onze relatie, een overenthousiaste allemansvriend. Wel trouw, dat gelukkig wel. Als hij een keer een avond op de kindjes moet passen, kom ik gegarandeerd thuis in een half café. Vriendjes en pintjes, olé olé!

Ik ben meer zoals een kat, laat mij maar wat gerust. Na een avondje socializen moet ik mezelf weer opladen. Een avondje zonder P, kindjes in bed? Wijntje, boekske, chipke, cheesy film. Check, mijn soort me-time! Of ik zet me aan een knutselprojectje en leef me helemaal uit in mijn eigen kleine wereldje, in opperste concentratie.

Hoe wij het dan volhouden met mekaar? Wel, best goed eigenlijk. Ik denk dat ik een beetje P zijn ‘rustpunt’ ben, af en toe moet hij eens afgeremd worden. Moet ik eens uit mijn kot (letterlijk en figuurlijk) getrokken worden, dan is de P daarvoor de perfecte man. P heeft natuurlijk ook al eens een rustig avondje van doen, ik amuseer me ook graag eens met een rondje tetteren met de vrouwtjes. Niemand is alléén maar altijd introvert of extravert.

Wij hebben er als koppel wel even over gedaan om een balans te vinden, maar eens je van mekaar beseft dat je anders bent en de wereld anders ervaart, geef je mekaar ook makkelijker de ruimte om je eigen ding te doen.

IMG_7360

Wil je meer weten over de verschillen tussen en eigenschappen van introverten en extraverten? De TED-talk van Susan Cain is een aanrader.

img_7602
Eva Mouton

Een gedachte over “Een introvert/extravert huishouden, werkt dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s