Creatieve generalist, moi?

‘Een vat vol tegenstellingen zijn is oké. Een nieuwe interesse exploreren is nooit verloren tijd. Generalisme is ook een specialisme.’ Dat las ik in het manifest van de creatieve generalist van loopbaancoach Silvia Derom. Euh, creatieve generalist, quoi? Alweer een vakje? Misschien denk je nu: ‘ah, zo van die mensen die niet weten wat ze willen!’. Jobhoppers, snel verveeld, altijd op zoek naar iets nieuws.
Maar is dat echt zo slecht?

37b29f9c4a224c75e12ecd89b9b62bba

Zoals je hierboven ziet zijn er ook grote voordelen aan dat generalisme. Creativiteit zit namelijk niet enkel in knutselen, tekenen, acteren, schrijven. Het heeft ook te maken met flexibiliteit, aanpassingsvermogen, snel aanleren van nieuwe dingen, thinking outside the box (op alle mogelijke vlakken) en dus ook domeinoverschrijdend denken en werken.

Duizenden puzzelstukjes

“Een creatieve generalist is iemand met een heel breed interesseveld die als gevolg daarvan een grote behoefte aan variatie heeft. Een nood die vele malen groter is dan bij de gemiddelde werknemer. Zit een creatieve generalist in een nieuwe job, dan is diens interesse en leergierigheid enorm groot. Maar zodra die doorheeft hoe iets werkt, keldert zijn of haar belangstelling vaak. Waardoor die ofwel ongelukkig in zijn job blijft of om de zoveel tijd op zoek moet naar iets anders.” Dit stukje komt uit een interview met Silvia op Zeker van haar Zaak. Zodra ik dit las, vielen er duizenden puzzelstukjes op hun plaats.

Ik heb een hobbelig parcours afgelegd op jobgebied, elke keer besloop me het gevoel dat dit het wéér niet was. Wat is mijn grote passie? En wanneer zou ik nu eindelijk eens dé job vinden?  Toen dat gevoel weer kwam bovendrijven in mijn huidige job, nam ik contact op met Silvia. Tijd om eens uit te zoeken welke job nu écht bij mij past, zodat ik niet wéér eens moest veranderen. Want die constante teleurstelling maakt(e) me bij momenten doodongelukkig.

Talent op tafel

In de loop van ons eerste gesprek legde Silvia enkele kaarten op tafel: img_3227deze talentenkaartjes van
Luk Dewulf gebruikte ze als handleiding om te ontdekken waar mijn talenten liggen. Niet om te weten te komen of ik stiekem de beste pianiste ter wereld zou kunnen zijn of een verborgen schaaktalent heb, wel om uit te zoeken wat mijn natuurlijke aanleg is. Waar haal ik mijn energie vandaan? Op welke manier bouw ik kennis op en los ik problemen op? Hoe organiseer en creëer ik? Hoe ga ik om met anderen?

In enkele talenten die ze in mij herkende kon ik me volledig vinden, bij andere trok ik dan weer een wenkbrauw op. Ik, een ideeënfontein, jazegger, groeimotor? Daar moest ik toch even over nadenken.
Een zinzoeker, foutenspeurneus, creatieve maker en woordkunstenaar daarentegen? Jawel, ze had me door!  Volgens Silvia ben ik ook overduidelijk een nieuwfreak: zodra het nieuwe eraf is, slaat de verveling toe. Maar dat betekent ook dat ik in mijn element ben als ik een nieuwe uitdaging mag aangaan.

Job op maat

Sommige talenten zijn bij mij heel duidelijk aanwezig, andere zitten misschien wat dieper verstopt of komen minder vaak aan bod. Uiteindelijk kwam er heel wat bovendrijven waar ik van nature goed in ben en mijn energie uit haal, maar ontbreekt me meestal het lef en het zelfvertrouwen om er effectief iets mee te doen. Meestal stop ik nog voor ik goed en wel begonnen ben. Achter veel opleidingen en hobby’s zette ik al snel een punt toen ik vond dat ik er nooit zo goed in zou kunnen zijn als ik zelf zou willen. Ik leg de lat blijkbaar extreem hoog, het woord perfectionist viel al snel. Ik, Miss ‘gezellige rommel’, een perfectioniste? Bij sommige mensen werkt het als een grote drijfveer, bij mij is het net een enorme barrière.

Aan mijn valkuilen is nog heel wat werk, maar ook aan de weg naar mijn ideale job.
Want uit mijn sessies met Silvia werd vooral dit me duidelijk: er bestáát gewoon geen job op mijn maat, dus moet ik ze zelf creëren. Ik functioneer niet zo goed in een organisatie, onder een baas en met strak afgelijnde procedures. Na een tijd begin ik daar een beetje tegen te rebelleren. Misschien moet ik wel ooit mijn eigen baas worden?

Never be afraid to try something new because life gets boring when you stay within the limits of what you already know

Tijdens de sessies besefte ik dat ik de draad van het schrijven weer wou oppikken. Ik studeerde namelijk in een ver verleden af als journalist, maar deed er nooit iets mee. Alweer een gebrek aan zelfvertrouwen, zeker? Ik zag het weer te groot en begon al te panikeren over sollicitatiegesprekken waarbij ik niet de minste ervaring zou kunnen voorleggen. Stresske! Silvia floot me terug en bedacht samen met mij enkele kleine stappen die ik nu al kon zetten. De eerste grote kleine stap heb ik op 5 april gezet: IJgenweis.blog kwam tot leven. Al spelend probeer ik het schrijven weer op te pikken en dat voelt goed!

Vele bordjes in de lucht

Onlangs ontving ik een mailtje van Silvia met daarin een test om te ontdekken welk type creatieve generalist ik ben. Een jongleur, zo blijkt: Houdt graag veel bordjes in de lucht. Afwisseling en veel prikkels graag! De jongleur kan zich niet lang met slechts één interesse bezighouden en zal op zijn best zijn in een en / en / en verhaal.

Welk type je bent zegt meer over de specifieke noden als generalist: je ideale prikkelniveau, hoeveel afwisseling je nodig hebt (en de verdeling ervan) en hoe diep of hoe breed je wenst te gaan in dingen. De jongleur is het type dat het meeste nood heeft aan variatie. Ik maak het mezelf dus graag gemakkelijk, ahum!

Ik wil nog zoveel leren, kunnen en doen. De kans is groot dat ik me ooit verder verdiep in grafische vormgeving, fotografie en illustratie. Op die manier kan ik mijn creatieve hartje voluit ophalen. Anderzijds wil ik me ook vastbijten in stevige dossiers, zoals ik nu in mijn job vaak mag doen. Ik wil dus zeker ook in de diepte gaan. En ik wil een groot gevoel van vrijheid, mijn eigen werkritme bepalen. Ik wil teksten corrigeren op taalfouten, vastgoed stylen, meubels opknappen, voor Flow of VT-Wonen schrijven, workshops organiseren en misschien ooit zelf geven, …

Variatie, bring it on!

15c56d2794d90fe2d87707eaf2e9dea1

Benieuwd naar meer?

In België is de term creatieve generalist bekend geworden dankzij Silvia Derom. Herken je jezelf hierin, dan raad ik je met volle overtuiging haar besloten Facebookgroep Creatieve Generalist aan. In Nederland bestaat hetzelfde, maar dan specifiek voor vrouwen: de Multidonnas van Dionne Hendriks.
Je vindt ook informatie terug onder de termen multipotentialite, polymath, scanner en renaissance soul. Alomgeprezen is de TED-talk van Emily Wapnick.

En tot slot enkele boekentips:

img_8040

IMG_8039

img_8036

4 gedachten over “Creatieve generalist, moi?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s