Een nieuw huis, een nieuw leven? 7 goede voornemens om een betere versie van mezelf te worden

De meeste mensen starten een nieuw jaar vol goede voornemens. Ik weiger dat altijd te doen, want iedereen doet dat al. Koppig joenk, ik weet het. Natuurlijk héb ik wel goede voornemens. Heel typische zelfs. Nu we ons huis bijna van dak tot kelder verbouwden is het tijd om ook zelf met een schone lei te starten. Tijd om mezelf eens aan te pakken!

img_8500
Vanaf nu neem ik me voor om… mijn maaltijden te plannen

Er zijn zo van die dingen waarvan ik weet dat ik ze beter wél zou doen en dat ze mijn leven zóveel makkelijker zouden kunnen maken. En toch doe ik ze niet. Zoals het plannen van maaltijden. Ik leef te vaak van dag tot dag, waardoor ik me op weekdagen moet afjagen om nog snelsnel naar de winkel te gaan, op zoek naar iets eetbaars.
Omdat er dan weinig tijd overblijft om te koken, wordt het meestal een lasagne of iets klaargemaakt door de beenhouwer. Niet goed bezig dus…

Niet goed voor mijn stress-o-meter, niet goed voor mijn buikvetgehalte, niet zo’n gezonde kost voor mijn gezinnetje. Vanaf nu neem ik me voor om elke zondagavond een planning op te maken van wat we die week gaan eten (zoals deze van Dreamkey), de ingrediënten daarvan te bestellen bij Collect&Go (parent hack/lifesaver/luiwijvenoplossing) en die op maandag af te halen. Want dan ben ik toch thuis. (Ideetje geleend van Leuke Wereld)
Een maaltijdbox gebruikte ik voordien al af en toe, dat zal nu ook weer meer gebeuren. Ik probeerde al Smartmat, de Simply You box van Carrefour en de Colruyt Maaltijdbox.

Ook neem ik me voor om veel meer in te vriezen. Een tijdje geleden hoorde ik de zaligste hack van een vriendin: elk restje, hoe klein ook, vriest ze in. Hebben de kindjes dan honger, maar heb jij geen tijd om te koken, dan haal je er een paar restjes uit. Weinig moeite en de kindjes hebben gezonde kost binnen.

 

img_8502
Vanaf nu neem ik me voor om… gezonder te eten

Gezonder eten sluit aan bij wat ik hierboven al schreef. Mijn diëtiste opende mijn ogen, want ik was helemaal niet goed bezig. Snelle happen, veel suikers en vetten, weinig beweging en een onregelmatig eetpatroon. Een tijdje gezonder en evenwichtiger eten zorgde ervoor dat niet alleen de kilo’s eraf vlogen, maar ook dat ik veel meer energie had. Dat laatste zelfs ondanks een gigantisch chronisch slaaptekort (bedankt, zoon).

Intussen ben ik een beetje hervallen in mijn oude gewoontes, door hectische verbouwtijden. Maar dat is eigenlijk een lame excuse. Tijd om me te herpakken! Vanaf nu neem ik me voor om opnieuw mijn eetgewoontes aan te passen, zodat ik er hopelijk nog een paar kilo’s af krijg en ik vooral weer een gezonder en energieker persoon word. Wat dan weer goesting zal geven om… te gaan sporten, jawel!

 

img_8503
Vanaf nu neem ik me voor om… (meer) te sporten

Sluit alweer aan bij puntje 1 en 2: ik moet gewoon gezonder leven. En vooral veel meer bewegen. Ik zit voor mijn werk (te) veel stil, mijn beweging gebeurt voornamelijk op de momenten dat de kleintjes wakker zijn. Lees: peuter achterna jagen en dansen met miss kleuter. Nochtans ben ik diep vanbinnen wel heel sportief hoor. Of toch geweest. Ik heb mijn lichaam wat verwaarloosd en wil er opnieuw zorg voor dragen.

En dan is daar weer de eeuwige twijfelaar. Ga ik lopen – met pijnlijke knieën tot gevolg? Ga ik op dansles – kan ik dat eigenlijk nog wel? Koop ik een mountainbike – of gaat die na x pogingen stof vergaren in de garage?
Wat het ook wordt, vanaf nu gaat er íets gebeuren. Goodbye muffin top!

Ook een kleine parent hack voor ouders met weinig vrije tijd: ik ga zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar het werk. Vele kleintjes…

 

img_8504
Vanaf nu neem ik me voor om… vaker een babysit in te schakelen

Wij hebben dat dus nog nooit gedaan, stel je voor! Ik ga op zoek naar een goede, betrouwbare babysit.
Kandidaturen mogen vanaf nu ingediend worden. Mijn man kan dan al eens beginnen nadenken over onze eerste romantische date!

 

 

 

img_8505
Vanaf nu neem ik me voor om… tijd te maken voor mezelf

Ha, tijd voor mezelf! Deze zou ik beter op nr. 1 zetten. Ik doe het veel te weinig, omdat ik al de rest meestal voorrang geef. Alles wat ik hierboven schreef, heeft een positieve invloed op meer me-time: maaltijden plannen zou me meer tijd moeten opleveren, sporten ís tijd voor mezelf en een babysit geeft me weer wat ademruimte.

Stap 1: ik ga op tekenles! Ik zou het zo graag kunnen, maar het grote natuurlijke tekentalent in mij is blijkbaar nooit ontwikkeld geraakt. Ik ga er verder op in tijdens een nieuwe blogreeks, waar je de vorderingen van mijn survival of the kribbels kan volgen.

 

img_8506
Vanaf nu neem ik me voor om… mijn budget beter te beheren

Verbouwen kost echt belachelijk veel geld, stukken van mensen! Onze geplande skitrip valt daardoor helaas in het (ijs)water, maar we hebben gelukkig wel een mooi warm huizeke om onze eigen glühwein in op te drinken.

Tijd om eens goed te gaan kijken naar waar de grote gaten zitten. Waar kunnen we besparen en hoe kunnen we ons uitgehongerde spaarvarkentje weer wat spijzen? Tips – en donaties – welkom!

Er bestaan handige apps om je budget op te volgen en spaardoelen te stellen. Ik heb ze wel hoor, de apps YNAB en Spendee. Ik moet ze dan wel gebruiken ook. Op dat vlak ben ik lui, heel lui, dus tijd voor een schop onder mijn luie budgeteerkont!

 

img_8565

Vanaf nu neem ik me voor om mijn eigen vriendin te worden

Last but not least, een beetje liefde voor mezelf. Want ik moet niet enkel lief zijn voor mijn lijf, mijn gezondheid en mijn portemonee. Ik moet leren om mezelf wat meer te behandelen als een vriendin. Of zelfs als mijn beste vriendin.

Dit voornemen wordt nog het moeilijkste om vol te houden. Maar het zou wel de allerbelangrijkste moeten zijn. En het mag op deze World Mental Health Day prominent op mijn lijstje worden geplaatst. You go girl!

 

Zal ik slagen in mijn missie? Ik hou jullie op de hoogte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s