10 tips om van verpakkingen een feestje te maken

Voorzichtig maak ik het papiertje los. Het mag zeker niet scheuren. Het strikje knip ik niet door, ik hou het bij voor later. Mooie vloeipapiertjes kan ik nog hergebruiken. Een veertje, kaartje of slingertje kan perfect nog een keertje dienen. Jeuj, het is weer bijna pakjestijd! Inpakmateriaalrecuperatietijd!

Soms is de verpakking nog mooier dan het kadootje zelf. Een feestje op zich. Ik ontvang graag zo’n cadeautjes, en ze zelf geven is al even leuk voor mij. Het klinkt als veel werk, en al dat inpakmateriaal lijkt duur. Gelukkig ken ik enkele trucjes om van de verpakking zélf een feestje te maken, zonder er al te veel tijd en geld aan kwijt te zijn. Je maakt het zo ingewikkeld als je zelf wil en kan. Kadootje kopen, papiertje errond en klaar? Niet in mijn geval!

1. Een verpakking die amper iets kost, is de blikken doos. Eenvoudiger wordt het niet: in de kringloopwinkel liggen ze meestal in overvloed. Je koopt ze daar voor een paar centen. Of koop eens van die koekjes in een ouderwetse koekendoos. Jammie, 2 vliegen in 1 klap! Vaak zijn die dozen mooi genoeg om ze gewoon zo te gebruiken. Enkel nog een strikje rond, en klaar. Voor juwelen of andere kleine geschenken zijn metalen pleisterdoosjes of doosjes van muntjes ook heel leuk.

Als je er wat meer tijd en moeite in wil steken, kan je zo’n doosje ook pimpen. Verven en versieren, zoals ik hier deed. Zo’n doosje kan je ook heel mooi decopatchen. Binnenin hoef je niets te veranderen. Een tissuepapiertje erin maakt het nog net iets feestelijker.

2. Geschenkzakjes zijn zo gemakkelijk. Deze zakjes en de stickers kocht ik met korting in een webshop die ermee ophield. Wat iets tijdrovender is, maar wel leuk én goedkoop, is zelf zo’n zakje te maken met een papiertje naar keuze. Ik vond de DIY hier.

3. Recuperatie van materialen is mijn ding. Van zowat elk cadeautje dat ik krijg, of  pakketjes die ik ontvang van webshops, hou ik wel iets bij. Het papier zelf, touwtjes, lintjes, kaartjes, zakjes, doosjes,… alles wat nog in mooie staat is, kan gerecupereerd worden. Maar ook totaal andere materialen kunnen een leuk effect geven. Zo neus ik bijvoorbeeld af en toe eens in de restjes wol van mijn mama. Ideale vervanging van een lintje.

4. Kaartjes op een verpakking zorgen voor een leuke finishing touch. Tijdschriften hebben vaak gratis kaartjes als extraatje. Ik haal ze meestal uit tijdschriften zoals Flow of Libelle.

5. De verpakking sober houden en er dan een leuk extraatje aan toevoegen, geeft vaak een sterk effect. Zeker met zwart papier, zoals in dit voorbeeld, komen andere kleuren mooi tot hun recht.

6. Inpakpapier is mijn grote zwakte. Er is zoveel moois dat je kan gebruiken, en het hoeft echt niet duur te zijn. Het groene en zwarte papier is kaftpapier uit de Blokker. Het papier met de mooie bosdieren tikte ik tijdens onze vakantie in Drenthe op de kop in een schattig winkeltje. Vaak gebruik ik een vrolijke prent (de jaarlijkse kalender van Lemniscaat is een aanrader!) of een poster uit de Flow als inpakpapier. Origineel en gratis.

7. Laten we de achterkantjes niet vergeten. Nog maar pas ontdekte ik dé truc: ik sluit de verpakking achteraan met dubbelzijdige tape (lijm kan natuurlijk ook), zodat ik ook de achterkant kan doen knallen (pun intended).

8. Een pakje met een naam, woord of toepasselijke quote op maakt het wat persoonlijker. Voor deze Instaswap gebruikte ik  lettervlaggetjes van de Action, maakte ik een vlaggetje van papier en gebruikte ik letterstickers uit een Flow Book for Paper Lovers. Zelf handletteren kan heel mooi zijn, als je daar handig in bent. En je kan bijvoorbeeld een grote letter of symbool maken met washi-tape.

9. Een verpakking hoeft niet altijd van papier te zijn. Mijn mama haakte dit zakje en ik gebruikte het als verpakking. Op die manier zijn het meteen twee cadeautjes, want zo’n zakje kan je nadien als boodschappentasje gebruiken. Ook een mooi lapje stof kan dienen als alternatief voor papier. Heb je nog een (schoen)doos die in de weg staat? Perfect verpakkingsmateriaal, als je ze wat opfleurt met papier en eventueel een mooie tape. Meer dan Pritt of dubbelzijdige tape heb je niet nodig.

10: Als je meerdere pakjes wil geven, dan is het leuk om ze apart in te pakken. Kies voor de verpakking voor kleuren die bij mekaar passen. Je kan ze dan samen in een doos steken, of aan mekaar vastmaken met een lintje, draadje wol of een stukje touw.

Nog meer inspiratie vind je in de highlights op mijn Instagram pagina.